Actie bij het Magista terrein

15 maart 2022

Afgelopen zaterdag hebben PvdA en GroenLinks Noordenveld actie gevoerd bij het Magista terrein in Roden. De fracties hebben met lakens en spuitbussen verf (natuurlijk op water basis) tekeningen en teksten gemaakt. De ludieke actie had veel bekijks, veel voorbijgangers staken een duim omhoog, zwaaiden of toeterden.

Lijsttrekker van de PvdA, Alex Wekema zegt het volgende over de actie: “Wij zijn hier nu in actie voor wonen. Wij willen niet alleen oriënteren op Roden zuid maar ook naar Roden Noord. Dit is logischer op het gebied van verkeer, versterkt het centrum en ook oude industrie zoals bijvoorbeeld het Magista terrein biedt wellicht kansen voor woningbouw. De woningnood is hoog, ook in Noordenveld. Er moeten voldoende goedkope woningen gebouwd worden, daarvoor vragen wij vandaag aandacht.”

Bertus Jan Epema vult hier op aan: “ook denken wij aan nieuwe woonvormen: sowieso moeten we ruim beleid maken voor Kangaroewoningen, erfdelen en andere vormen die het mogelijk maken voor mensen met wat grotere huizen en een ruimer erf om bijvoorbeeld ouderen en kinderen te huisvesten, zonder ingewikkelde procedures en zonder dat dit alleen mogelijk is voor mantelzorgers. Verder denken we aan nieuwe woonvormen en Tiny houses. In alle gevallen willen we energie neutrale woningen en woningen voor mensen met een kleiner budget!”

Eerder die dag waren Peter de Vries en Esmée Visser het centrum van Roden in getrokken. Esmée:

“Wij zijn erg benieuwd naar wat mensen vinden van onze gemeente. Misschien missen ze nog iets in Noordenveld, hebben ze verbeterpunten, of juist positieve punten. Uit de gesprekken die Peter en ik hebben gevoerd is vooral gebleken dat de meeste mensen écht behoefte hebben aan betaalbare, maar ook duurzame (starters)woningen. Daarom vind ik het ook enorm belangrijk dat wij vandaag bij het Magista terrein duidelijk maken dat wij hier ons voor in gaan zetten als duofractie PvdA/GroenLinks.”

De vrijwilligers zaten niet stil, ze zwaaiden met borden als: “in gelul kun je niet wonen” en “betaalbaar wonen voor iedereen” aan de kant van de weg. De borden hadden een hele duidelijke boodschap. Veel voorbijgangers konden deze actieve houding en inzet waarderen. Zoals ook in het verkiezingsprogramma van PvdA en GroenLinks staat: “Het bezitten of betaalbaar kunnen huren van een woning zien wij als een grondrecht. Veel inwoners kunnen geen betaalbare woning meer vinden. Huizen worden ver over de toch al hoge vraagprijs verkocht, soms aan beleggers. Dat moet stoppen. Wij willen daarom 250 woningen bouwen voor een maximumbedrag per stuk van € 250.000, =.”

Esmée Visser