DUURZAAMHEIDSTROFEE 2023 UITGEREIKT AAN PETER OOSTERHOF

4 april 2024

Duofractie PvdA/GroenLinks reikt duurzaamheidstrofee 2023 uit aan Peter Oosterhof.

“Wat een mooi kunstwerk!”, hoor ik achter mij roepen. Ik loop over het erf van biologische melkveehouder Peter Oosterhof en Marieke den Oudsten, en hun zoon komt me achterop. Ik had de trofee in de vorm van een haan op een tafel neergezet, terwijl ik op zoek ging naar de prijswinnaars.

De trofee, in de vorm van een haan, wordt jaarlijks door de Duofractie uitgereikt aan een organisatie die zich uitmuntend heeft ingezet voor duurzaamheid in Noordenveld.

Peter vindt het een enorme eer, en is het eens met zijn zoon. “Jammer dat ‘ie volgend jaar weer weg gaat”, volgens Peter.

Oosterhof streeft er naar om op zijn boerderij voor iedereen gezonde voeding, melk en vlees, te produceren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving . Dit realiseert hij door zo veel mogelijk gebruik te maken van de al bestaande natuurlijke processen op het bedrijf. Na de uitreiking van de trofee neemt Peter mij en de fotograaf mee op tournee over zijn land, en legt een en ander uit. De spa gaat diverse malen de grond in om te laten zien wat het effect is van zijn manier van bemesting en de weidegang van zijn +/= 120 melkkoeien.  Meer bodemleven, minder stikstofuitstoot en gezonde koeien zijn het resultaat.

De haan krijgt een mooie plek bij Oosterhof als blijk van waardering voor de onvermoeibare inzet voor dier en omgeving.