Alex Wekema over de relatie tussen de provinciale- en de waterschapsverkiezingen en Noordenveld

28 februari 2023

In maart gaan we weer de stembus voor het kiezen van de (nieuwe) statenleden en daarmee indirect ook de samenstelling van de eerste Kamer. Tegelijkertijd kiezen we ook een nieuw algemeen bestuur van de waterschappen.

De waterschappen zijn minstens zo belangrijk als het gaat om ons welzijn; zonder schoon en goed beheerd water is het snel gedaan met onze gezondheid. Veel mensen weten niet wat de waterschappen doen. Het lijkt wel een andere wereld. GroenLinks en de PvdA zouden samen meer energie moeten stoppen in het bewust maken van onze inwoners als het gaat om hun invloed op het beheer van het water en daarmee op ons welzijn. We moeten daar als duo-fractie in de gemeente ook meer tijd in stoppen.

Samen is ook het toverwoord als het gaat om de provinciale staten verkiezingen. Samen bouwen aan het Drenthe van de toekomst, veilig en bereikbaar. We zien nu in de hele provincie, maar ook in Noordenveld dat daar waar we niet samen optrekken, en noem dat burgerparticipatie, het mis gaat.

Samen betekent ook dat we naar elkaar luisteren. Een mooi voorbeeld is de jeugdraad die we nu in de steigers hebben gezet in Noordenveld. In de provincie luisteren we al naar de Jongerenadviesraad, straks ook in Noordenveld.

Met het willen invoeren van het Uitdaagrecht in de provincie gaat de PvdA nog een stap verder dan een burgerberaad. Bij het Uitdaagrecht kunnen bewoners e.a. taken van overheden overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen.

Of dat reeds haalbaar is in de komende jaren is nog de vraag. Dat vraagt om een andere attitude van de gemeenteraden, de bewoners, maar ook van de werking van ons ambtelijk apparaat.