13 juni 2023

Een nieuwe werkgroep “Burgerberaad”

Onlangs hebben we het initiatief genomen om een nieuwe werkgroep op te richten: Burgerberaad. Burgerbetrokkenheid is noodzakelijk, gezien de grote opgaven waar Nederland voor staat. De energie- en landbouwtransitie, de woningbouwopgave, het circulair maken van de economie en de andere opgaven in de leefomgeving zullen de dagelijkse leefomgeving en het dagelijks leven van iedereen ingrijpend veranderen, ook in de gemeente Noordenveld. Betrokkenheid van burgers is daarbij essentieel.

In Burgerberaden buigt een gelote groep inwoners zich over een complex maatschappelijk probleem. Ze laten zich grondig informeren en gaan met elkaar op zoek naar oplossingen die het algemeen belang het beste dienen.

Burgerbetrokkenheid is meer dan participatie. Ook in de vormgeving van interventies, de omgang met weerstand, het samenwerken met burgerinitiatieven, het communiceren over en evalueren van beleid moet meer aandacht aan ‘de burger’ worden besteed. Burgers verschillen in hun ‘weten, willen, kunnen en doe-vermogen’. Het is zaak om deze verschillen als uitgangspunt te nemen bij de vormgeving en uitvoering van leefomgevingsbeleid.

Met de werkgroep willen we de kwaliteit van participatie in de gemeente Noordenveld versterken door weerstand serieus te nemen en burgerinitiatieven te faciliteren.

Wil je meedoen met deze werkgroep, geef je dan op bij:

Anita van den Noord ([email protected])

Ype Dijkstra ([email protected])

Jan Kruize ([email protected])