Het verkiezingsdebat in Norg

27 februari 2022

Afgelopen donderdag was het verkiezingsdebat in Norg. Wietze (PvdA) en Anita (GL) hebben gedebatteerd over wonen en participatie. In een andere ruimte hebben Bertus Jan (GL) en Christel (PvdA) gedebatteerd over dorpsplan Norg/ toekomst Veenhuizen en Sport en Bewegen.

De duo fractie PvdA/GroenLinks wil zich inzetten voor woningbouw in verschillende vormen en daar waar het kan. Bouwen naar behoefte voor diverse groepen, jongeren, ouderen, zorgbehoefte of combinatie. Inbreiding daar waar het kan en uitbreiding niet uitgesloten. Dit geldt niet alleen voor Norg, maar voor de gehele gemeente, ook de kleine dorpen/kernen. Voor ons is sociale huur en koop zeer belangrijk, minimaal 30% dit telt voor de gehele woningbouw. Daarbij de kanttekening dat dit niet overal kan of lukt maar dat het op een andere plek in de opgave gecompenseerd wordt. Ook moeten we met de corporaties aan de slag om te kijken hoe zij invulling willen geven aan de 30%. Daar waar dit niet lukt, vinden wij dat de gemeente zelf moet gaan bouwen en wel 250 woningen tot maximaal 250.000 euro. Dit moet leiden naar een eerlijke huurprijs en duurzame woningen, in leefbare buurten. Huizen zijn om in te wonen en niet om te verzamelen, daarom een zelfbewoningsplicht.

Dat participatie een breed en divers onderwerp is bleek wel donderdagavond tijdens het debat. Wat de avond leerde is dat het beter moet en kan. Een leerproces om te zorgen dat alle inwoners/belanghebbenden mee kunnen doen en praten en wel vanaf de beginfase. En dan hebben we het over alle groepen, van jong tot oud. Dat de gemeente hierin vooral een regisserende en faciliterende rol moet hebben werd duidelijk. Er werd geconstateerd dat vooral de jongeren meer aandacht verdienen, dit vonden de vele fracties. Het is toch goed om te weten dat een raadsvoorstel bijna klaar is, die de instelling van een jongerenraad mogelijk moet maken. Verder werd er ook gesproken over een burgerberaad, dit zal verder verdiept moeten worden hoe hier vorm aan te geven. Ook onze duo fractie is vertegenwoordig in de raadswerkgroepen jongeren en participatie, als je wilt veranderen moet je erbij zijn.  Participatie is geen woord maar een uitgangspunt: de duo fractie wil participatie in Noordenveld naar een hoger plan tillen, waarbij participatie van de jeugd een speerpunt is!

We hebben bij het debat naar voren gebracht dat onze duo fractie wil investeren in Sport en Beweging, maar ook in Beweging en Sport. Want niet iedereen wil sporten, maar bewegen is wel belangrijk voor iedereen. En dat ondersteunen wij door onder andere de beweegdorpen te ondersteunen en ruimte voor fietsers en wandelaars op te eisen. Verder hebben we benadrukt dat duurzaamheid in alle wijken en armoedebestrijding in heel Noordenveld ook veel aandacht zal krijgen van ons in 2022 t/m 2026! Al met al een leuke en geslaagde avond.