Jongeren focusgroepen in Den Haag

17 april 2022

 

Stuk: Esmée Visser

Afgelopen woensdag mocht ik op bezoek bij het ministerie van BZK. 15 (actieve) jongeren uit heel het land waren uitgenodigd om te praten over lokale besluitvorming en de betrekking van jongeren daarbij.
Hierbij hebben wij het gehad over belangrijke maatschappelijke kwesties voor ons. Ook hebben we het gehad over oplossingen en ideeën hoe je jongeren die niet politiek/maatschappelijk actief zijn hier bij betrekt.

In groepjes hebben wij besproken wat wij belangrijk vinden en wat volgens ons een oplossing zou kunnen zijn. Wat veel naar boven kwam is dat bestuurders de jongeren moeten opzoeken, niet andersom. Ook moet een bestuurder het gesprek aan gaan omdat ze het willen, niet omdat moet. Daarnaast realiseerden wij ons allemaal hoe school een grote rol speelt bij het ontstaan van politiek of maatschappelijk actieve jongeren. Op school zou meer aandacht besteed moeten worden aan de leerlingen hun lokale bestuur.

Uiteraard kon het niet ontbreken om de stad nog even te verkennen. Dus, nog even Den Haag sightseeing gedaan en toen terug naar het hoge Noorden gegaan.

Ik hoop dat wij iets hebben kunnen betekenen voor jongeren. Nu moet er nog actie ondernomen worden.